Luister hier de podcast versie:
In deze blog neem ik je mee in twee verschillende systemen op deze wereld, die invloed hebben op je gedrag.
Waarom heb ik toch zo’n moeite met mezelf zijn?
Wat maakt dat ik het ene wel wil doen, maar het niet lukt?
Grote kans dat je één van deze vragen met je hoofd beantwoord en dénkt te weten waarom. Maar wat als dit nou even anders in elkaar steekt?
We hebben allemaal te maken met het collectieve systeem. De wereld, het land waar je woont of de maatschappij. We nemen hier bepaalde waarden en normen van over en cultuur. Bedenk je maar eens dat Nederland een hele andere energie heeft dan bijvoorbeeld Colombia.
En dat we ook hele andere zaken belangrijk vinden, of althans, die op hele andere manieren tot uiting komen. Als je denkt aan Nederland, denken we aan een meer yang-gerichte maatschappij, waar we het belangrijk vinden eerlijk te zijn (direct), vrijheid te ervaren, maar zijn we ook een land vol ambitieuze mensen. Harde werkers, echte aanpakkers en vooral niet te veel klagen. Niet lullen maar poetsen. Je kent het misschien wel.
Dit is wat invloed op ons heeft: wij ervaren namelijk energetisch een bepaalde manier van ‘hoe deze zaken in het collectief zitten.’ Dit heeft invloed op onszelf.
Je kent vast iemand in de omgeving met een burn-out of die overspannen is. Misschien ben je het zelf wel of heb je het meegemaakt. En waarom is dat dan precies?
Omdat wij allemaal het idee hebben door te moeten. Niet te veel emoties moeten tonen, uit ons hoofd moeten leven, door-door en nog eens door moeten.
Wat betekent dit? Dat als wij anders handelen, we dus schuld kunnen ervaren. Schuld dat we het anders zouden doen. En dit is (één van de) redenen dat wij niet luisteren naar ons lijf. Omdat dit ‘energetisch’ niet in onze samenleving hoort. Maar wat als dit wel bij jou hoort?
Daarnaast hebben we een familiesysteem. Hier komt de epigenetica om de hoek kijken. Datgene wat wij tot 7 generaties terug meenemen. Emoties, overtuigingen, stress, trauma… Van generatie op generatie wordt dit meegenomen.
Neem het voorbeeld van vrouwen. Hoe lang zijn vrouwen wel niet onderdrukt? Hadden we niet eens stemrecht? Hoe lang moesten wij stoppen met werken en zorgen voor het gezin? Hoe lang was de man diegene die alles bepaalde en geld in het potje bracht?
Als dit 5 tot 6 generaties ‘normaal’ is geweest, hoe denk je dat jouw systeem dan reageert als vrouw? Jouw systeem is dit niet gewend. Op te staan, voor jezelf te spreken, te kiezen voor ambitie en te werken?
Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld iemand van Joodse afkomst. Eeuwenlang zijn Joden onderdrukt. Wat zou dat doen voor het systeem? Zou iemand zich dan liever ‘verborgen’ houden?
Ik hoop dat je nu wat meer idee hebt hoe systemen werken. Dit is dus niet zichtbaar! Maar is er WEL!
Hoe kun je dit nou shiften?
Dat kan bijvoorbeeld door mee te doen aan familieopstellingen (je kan via familieopstellingen zaken shiften door representanten die voelen op de plek van (familielid) en je eigen plek te zien. Daarnaast, waar ik ook in mijn coaching op richt, is loskomen van collectief- en familiesysteem door eigen keuzes te maken en zuiver te voelen wat van jou is.
Benieuwd naar mijn coaching? Vraag hier een gratis 1-op-1 Sessie aan. Hier vertel ik je eerlijk waar jij jezelf saboteert en klein houdt of systemen in de weg zitten voor de groei die je verlangt. Meer weten? Kijk op www.fevanmegen.nl/ onder het kopje ‘Gratis’.